Menu

Projects

Back to Projects

Scarborough Beach Redevelopment

Client: MRA
Location: Scarborough, WA
Dates: 2015 – ongoing
Collaborators: MRA + T.C.L + Arup

UDLA is an integral member of the core design team engaged for the redevelopment of Scarborough. Detailed design of foreshore improvements is being undertaken by the design consortium led by T.C.L (Taylor Cullity Lethlean) with UDLA and Arup. This project has transformed a disconnected and carpark-dominated beachfront into a lively landscape catering to all age groups.

Connecting a 1km stretch of foreshore, Scarborough’s beachfront is now defined by two main pedestrian promenades that provide clear circulation and frame new amenities and recreational opportunities.

The site now centers around Scarborough Square – a beachside civic space, ‘The Snake Pit’ – a world class skate and bouldering space designed in collaboration with Enlocus, and the Whale Playground – a new play space designed around a whale skeleton, interpreting Whadjuk Nyungar Dreaming stories of spirits returning to the land through the whales.

The recently opened Scarborough Pool, designed by Christou Architects, has quickly become a popular community space at the south of the precinct, with Sunset Hill, created to the north, ensuring that visitors to the beach can continue to enjoy spectacular views over the ocean.

OUTCOMES:
    • Protection and enhancement of the unique coastal character through landscape architectural design;
    • Strong connection with locals, tourists and all Western Australians through building on Scarborough’s vibrant history and unique identity;
    • Creation of a vibrant hub of activities including restaurants/cafes, entertainment and activities for families and people of all ages; and
    • The delivery of exceptional pedestrian promenades along the beachfront and improved beach access.

Tags: